O clădire de o excepțională valoare istorică și arhitecturală
Muzeul Național de Artă al României este găzduit de fostul Palat Regal, o clădire de o excepțională valoare istorică și arhitecturală, care reprezintă un simbol al monarhiei și al trecutului regal al României.
Istoria locului începe în anul 1812, când boierul Dinicu Golescu a început construcția unei case somptuoase pentru vremea aceea, care avea să devină Curte Domnească pentru domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica și mai apoi reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a regelui Carol I. Regele Ferdinand, Regina Maria, Regele Carol al II-lea, arhitecți renumiți din Franța și Cehia dar și arhitecți români și-au pus amprenta pe construcțiile noi și pe modernizările care au avut loc până în anul 1944.
Confiscată de comuniști în anul 1947 și refăcută după bombardamentul devastator al germanilor din august 1944, clădirea devine „Palatul Republicii” și nu mai poartă la vedere niciun element arhitectural care să amintească de monarhie. În anul 1948 se ia decizia ca într-un corp din incinta palatului să se înființeze Muzeul Național de Artă al României, care a fost deschis publicului doi ani mai târziu.
Deoarece sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român (cu al său balcon de unde Nicolae Ceaușescu a ținut ultimul discurs) se afla chiar peste drum de Palatul Regal, în timpul evenimentelor din 1989 clădirea a fost grav afectată de incendii, gloanțe și furia maselor, iar colecțiile de artă au fost avariate.
A fost nevoie de un deceniu pentru ca Muzeul Național de Artă al României să fie renovat, să își recapete din strălucirea de odinioară și să fie redeschis publicului care se poate bucura astăzi de colecțiile de artă din Galeria Națională (cu Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Românească Modernă) și Galeria de Artă Europeană, dar și de spațiile istorice ale fostului palat regal (Sala Tronului, Sufrageria Regală, Scara Voievozilor).
Muzeul este prietenos cu vizitatorii cu diferite tipuri de dizabilități: este dotat cu rampe de acces și lift, sunt amenajate toalete adaptate în două dintre cele 3 corpuri, dispune de machete tactile și senzoriale (care se adaugă în mod constant), iar atmosfera generală este una liniștitoare și relaxantă. De asemenea, muzeul dispune de un scaun rulant manual ce poate fi împrumutat gratuit persoanelor cu nevoi speciale de deplasare. Spațiile sunt largi, aerisite, majoritatea beneficiind de lumină naturală și spații de odihnă (bănci).
Temperatura este, în majoritatea încăperilor, controlată și este una plăcută. Având în vedere dimensiunea muzeului, este bine de luat în calcul împărțirea vizitei în două zile. În toate sălile muzeului există supraveghetori care pot acorda și asistență persoanelor care solicită acest lucru.