Cel mai cunoscut obiectiv turistic din București
Povestea sa începe în anul 1977, după cutremurul devastator din martie care a distrus nenumărate clădiri vechi din centrul orașului. Extrem de impresionat de ceea ce văzuse la Phenian, în Coreea de Nord, unde făcuse o vizită, Nicolae Ceaușescu a decis să construiască în capitala țării sale un centru politico-administrativ și mai impresionant.
În acest loc a cerut să se construiască o clădire concepută ca sediu central al guvernului și al administrației comuniste, simbol al puterii și prestigiului regimului, care să îi ofere protecție la cutremure sau dezastre nucleare. A început un proces dureros pentru istoria orașului, într-o perioadă cu mari privațiuni economice. O cincime din suprafața orașului a fost demolată (cât Veneția sau câteva arondismente din Paris). Au dispărut 20 de biserici ortodoxe, 6 sinagogi și 3 biserici protestante, odată cu care a dispărut și patrimoniul bizantin.
Peste 57.000 de familii cărora li s-au demolat casele au fost mutate în blocurile din noile cartiere care începuseră să se construiască la periferie. Dramele acestor oameni încă persistă, după aproape 40 de ani. Pe terenul astfel eliberat, echipe de arhitecți și muncitori români (peste 100.000 de oameni din toată țara au fost aduși pe uriașul șantier, inclusiv peste 12.000 de soldați), cu materiale aproape în întregime românești, au construit începând cu anul 1984 un impresionant cartier, Centrul Civic, deasupra căruia trona majestuos Casa Poporului sau casa Republicii, așa cum a fost numită.
Revoluția din 1989 a găsit clădirea construită în proporție de 60%, și până în 1996 a fost finalizată. Casa Poporului a devenit Palatul Parlamentului, simbol al democrației prin intermediul instituțiilor pe care le găzduiește (Camera Deputaților, Senatul, Consiliul Legislativ, Curtea Constituțională). Anumite părți ale clădirii sunt vizitabile, fiind organizat un tur accesibil destinat persoanelor care utilizează scaunul rulant.
Acest tur folosește lifturi care, în mod normal, nu sunt accesibile publicului larg. Circuitul vizitabil al Palatului Parlamentului dispune de o singură toaletă adaptată. Spațiile nu beneficiază de lumină naturală și nici de bănci de odihnă. Temperatura ambientală este plăcută. Vizita se poate efectua doar cu programare prealabilă.